Saznajte zašto su Mobilne aplikacije postale neophodan marketinški alat za uspjeh tvrtki, bez obzira na veličinu i djelatnost

Ako mislite da su mobilne aplikacije isključivo u domeni velikih imena kao sto su Apple ili eBay, griješite. Sve više malih i srednjih poduzetnika slijedi trend mobilnih uređaja, shvaćajući da učinkovita mobilna strategija uključuje više od web stranice prilagođene mobilnim uređajima.

Zasigurno ste primijetili kako u zadnje vrijeme mnoge male firme s kojima komunicirate u svakodnevnom životu imaju posvećenu mobilnu aplikaciju – bilo da je to kvartovski kafić ili kozmetički centar. Pitate se zašto?

Većina odraslih osoba u 2020. posjeduje barem jedan pametni telefon za poslovnu ili osobnu upotrebu. Zbog toga se mobilne aplikacije smatraju jednim od najkorisnijih i najmoćnijih marketinških alata. To je ujedno i razlog zašto biste trebali usmjeriti pozornost na mobilnu tehnologiju.

Mobilni telefon aplikacije

Korištenje mobilnih aplikacija u uvjetima pandemije značajno je poraslo.

Analitičarska kuća App Annie objavila je svoje izvješće za prvu polovicu godine, obilježenu pandemijom bolesti COVID-19, u kojoj je korištenje mobilnih aplikacija povećano za oko 25%. “U prvih šest mjeseci 2020. godine korisnici diljem svijeta su u njima proveli 1,6 bilijuna sati, te na njih potrošili oko 50 milijardi dolara. Prosječni korisnik je u mobilnim aplikacijama proveo nešto više od 4 sata dnevno.”, piše Bug.hr

U slučaju da još uvijek niste sigurni zašto bi baš Vašem biznisu trebala vlastita mobilna aplikacija i koje bi koristi imali od nje, nastavite čitati. 

U ovom članku navodimo 5 razloga zbog kojih biste trebali ozbiljno razmisliti o izradi mobilne aplikacije za svoju tvrtku.

1. Olakšava promociju vaših proizvoda i usluga

Pomoću mobilnih aplikacija imate priliku komunicirati sa svojim kupcima u stvarnom vremenu. Korištenjem promocija i ponuda potrošače neprestano motivirate da kupuju od Vas. A upotrebom push notifikacija možete izravno kontaktirati sve korisnike aplikacije kako bi bili u toku sa posebnim ponudama. U tome Vam pomaže i opcija geolokacije, pomoću koje možete kontaktirati potrošače koji se nalaze u neposrednoj blizini Vaše poslovnice. Zapamtite, uspiješne tvrtke nikada ne okončavaju odnos sa kupcem neposredno nakon završene kupnje, već razvijaju dugoročni odnos

Program lojanosti
Photo by Cristian Dina from Pexels

Pomoću mobilnih aplikacija kupci imaju mogućnost plaćanja putem platnih tehnologija unutar svojih telefona. Paralelno možete automatizirano dodavati bodove lojalnosti pri kupnji, što povećava motivaciju za sljedeću kupnju, a samim time i prihod Vaše firme.

Nakon što skupi potreban broj bodova korisnia nagradite popustom, besplatnim proizvodom ili uslugom. Pored toga, bodovi se mogu dodijeliti i kada korisnik preporuči aplikaciju svojim prijateljima ili podijeli informaciju o vašem brandu na društvenim mrežama.

Mobilna aplikacija će Vam priskočiti u pomoc i kada imate proizvod koji želite rasprodati prije određenog vremenskog razdoblja. Moci ćete, na primjer, poslati kupcima promotivne kupone s ograničenim vremenskim rokom.

2. Stvara kanal izravnog marketinga

Mobilne aplikacije služe mnogim funkcijama: mogu pružiti opće informacije, kataloge, cijene, obrasce za rezervaciju, usluge pretraživanja, korisničke račune, vijesti i mnogo više.

To su neki od razloga zbog kojih šest od deset potrošača u Europi koristi svoj mobilni telefon ili tablet za kupnju putem interneta.

Jedna od najvećih prednosti mobilne aplikacije je ta što su sve informacije koje želite pružiti svojim kupcima – uključujući posebnu prodaju i promocije – na dohvat ruke. Putem push notifikacija još se više približavate izravnoj interakciji i lako možete podsjetiti kupce na Vaše proizvode i usluge kada god to ima smisla.

Budući da mobilne aplikacije pružaju povratnu informaciju od strane korisnika, omogućavaju Vam da pratite koji su proizvodi i usluge aktualne i atraktivne, a koje ne. Na taj se način možete pravovremeno usredotočiti na ono što vaši klijenti najviše vole, te izvući maksimum.

Mobilne aplikacija marketing

3. Vrhunski je alat za analizu

Pomoću mobilne aplikacije u mogućnosti ste prikupiti mnoštvo korisnih informacija koje ćete koristiti u analitičke svrhe. Na primjer, možete provjeriti koliko imate klikova po prikazu da biste saznali koje proizvode potrošači najviše kupuju, pogledati koliko vremena provode na aplikaciji, pa čak i koje su funkcije najpopularnije u samoj aplikaciji.

Prateći način na koji korisnici komuniciraju sa Vašom aplikacijom, možete saznati što trebate poboljšati kako biste stvorili pozitivnije korisničko iskustvo. Te iste informacije možete upotrebljavati za bolji uvid u demografiju i interese Vaše ciljane grupe korisnika.

Mobilni-Marketing-Budućnost

Duboko poznavanje i razumijevanje baze kupaca ključ je uspjeha u bilo kojem poslu.

4. Poboljšava produktivnost i odnose između kolega

Mobilne aplikacije se ne moraju vrtjeti samo oko kupaca, već mogu biti od ogromne koristi i Všim zaposlenicima. Kako?

Mogu se koristiti za interakciju kolega unutar tima, kao i za nadgledanje procesa i performanse, te dijeljenje datoteka. Mobilne aplikacije se lako mogu koristiti u pokretu, što omogućava da se svi zaposlenici koji rade na daljinu i dalje osjećaju dijelom tima.

Mnoge organizacije koriste aplikacije upravo u svrhu da se koriste isključivo unutar same firme.

Na taj način kolege održavaju međusobnu podršku i komunikaciju tokom cijelog radnog vremena, stvarajući osjećaj složnosti u timu.

5. Njeguje lojalnost kupaca

Najvažniji razlog zbog kojeg biste trebali razmotriti izgradnju vlastite mobilne aplikacije je lojalnost kupaca.

Vjernost kupaca

Uz svu vizualnu buku koja nas okružuje – plakati na cesti, bljeskajući natpisi, novinski oglasi, letci, kuponi, web stranice, Facebook oglasi i email marketing – polako gubimo utjecaj na kupce zbog ogromne količine reklama koje se svakodnevno bore za nasu pažnju. Vrijeme je da se vratimo na iskrenu i smislenu vezu sa svojim potrošačima i učinimo ih vjernim ljubiteljima naših proizvoda i usluga.

To ne znači da će mobilna aplikacija spasiti Vaše poslovanje, ali svakako može biti način da se približite svojim kupcima i budete im na dohvat prsta u svakom trenutku.

Mnogi marketinški stručnjaci će vam sugerirati da kupcu treba pružiti priliku da kaže što želi kako bi tvrtka dobro poslovala. Mobilne aplikacije vašim potrošačima omogućuju upravo to.

Poslovna mobilna aplikacija zvuči sjajno, ali kako do nje?

Bez obzira jeste li mali poduzetnik, startup tvrtka, ili vodite obiteljski posao već desetljećima, kvalitetna mobilna aplikacija pomoći će Vam da zadržite postojeće kupce i steknete mnogo novih.

Izrada mobilne aplikacije bi se prvenstveno trebala temeljiti na pružanju kvalitetne usluge potrošačima. To je cilj svake tvrtke, zar ne?

Stoga, osim što se fokusirate na poslovne planove, dizajn interijera vaše trgovine i zapošljavanje najboljeg osoblja, ne zanemarite važnost mobilnog i internetskog poslovanja.

Mobilna aplikacija biti će standardna komponenta svakog budućeg poslovanja. Izbor koji napravite danas postavit će temelje budućnosti vašeg poslovanja. Na vama je da odlučite želite li upravljati lokomotivom ili ćete dopustiti da Vas vlak budućnosti pregazi.

Bez obzira trebate li izraditi novu mobilnu aplikaciju ili imate staru koju je potrebno redizajnirati, naš profesionalni tim ponudit će vam razinu podrške koja Vam je potrebna.

Kontaktirajte nas i dogovorite neobavezni razgovor (i kavu)!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više saznajte na linkovima Politika privatnosti i Uvjeti korištenja.